A Balmaz-Sütöde Kft. 2000 decemberében alakult meg balmazújvárosi székhellyel és telephellyel. A vállalkozás kenyér-pékáru előállítással, élelmiszer kis- és nagykereskedelemmel foglalkozik. A sütőüzem az élelmiszerbiztonsági követelményeknek való megfelelést elősegítendő - 2000 óta - HACCP minőségbiztosítási rendszerrel rendelkezik.

A péküzem az általa előállított termékek meghatározó részét - a környékbeli településeken (Debrecen, Hajdúböszörmény, Hajdúszoboszló, Tiszacsege és Nagyhegyes) - az általa működtetett - 20 boltból álló - kiskereskedelmi bolthálózatában értékesíti. Az elmúlt években a sütőüzem termékválasztéka jelentősen bővült, a vásárlók visszajelzései alapján ezek bevezetése sikeres volt. A péküzem jelenleg 6 település csaknem 90 üzletét és közintézményét látja el friss pékáruval.

A vállalkozás 2003. júniusában kezdte meg tevékenységének, munkakörülményeinek az EU csatlakozásnak megfelelő színvonalra emelését, melynek első lépcsőjeként egy 2 fázisban megvalósuló fejlesztésbe kezdett. A fejlesztések első részeként a meglévő üzemegységet alakítottuk át az uniós követelményrendszernek megfelelően, melynek során a 600 m2-es működő üzemhez 440 m2-es új rész épült, amely következtében lehetővé vált a korszerű raktározás, árukiadás és göngyölegkezelés. A fejlesztés második lépését képezte a meglévő épület korszerűsítése, melynek keretében megváltoztattuk a termékfeldolgozás környezetét, a munkakörülmény ergonómiáját, valamint a pihenőidő eltöltésének feltételeit is javítottuk.

A vállalkozás vezetése által diktált szigorú és pontos szállítási időpontok megkövetelik a stabil gépi hátteret, ezért a péküzem megalakulása óta nagy hangsúlyt fektet műszaki-technológiai hátterének, sütőipari technológiájának folyamatos korszerűsítésére, az élelmiszeripari területen csúcstechnológiát képviselő, modern gépek, berendezések beszerzésére, hiszen ez teszi lehetővé a piaci igényeknek megfelelő folyamatos kapacitás bővítést, az újabb és újabb magas minőségű termékek gyártását, illetve a termeléshez kötődő és egyre szigorodó magyarországi és EU-s minőségi előírások betartását.

A korábbi infrastrukturális fejlesztéseket követően - a fenti gondolat szellemében - a sütőüzem további - elsősorban technológiai újításokba - kezdett, mely technológiai újításoknak köszönhetően sikerült mára az ország egyik legkorszerűbb sütőipari műszaki háttérrel rendelkező péküzemét megteremteni. A két lépcsőben megvalósuló, korszerű berendezések beszerzéséhez a vállalkozásnak mindezidáig két alkalommal sikerült Európai Uniós támogatást elnyernie.

A vállalkozás a mára megszerzett jelentős piaci pozícióját a korrekt üzleti kapcsolatokon túl, a pontos, megbízható szállítás, a vásárlók igényeihez, ízlésvilágához alkalmazkodó, kiváló áruféleségekkel érte el.
A vállalatvezetés üzletpolitikájának alapvető pillére, hogy a termékfejlesztések során törekedni kell arra, hogy a péküzem olyan új termékekkel jelenhessen meg a piacon, mely pékáruk a konkurens vállalkozások által nem előállíthatóak, a vásárlók részére az eddigiektől eltérő igényeket is kielégíthessen. A minőséget a magas innovációjú, korszerű technológia és a szakképzett munkaerő, a pontos szállítási határidőket pedig leginkább a gyártási eljárások rövidsége és az alacsony hibaszázalék garantálja.
A sütőüzem alapvető célja olyan magas minőségű élelmiszeripari termékek előállítása, amelyekkel egyaránt megfelelhet a hagyományos termékek iránt elkötelezettséget vállalók, valamint az új, a modern táplálkozási szokások iránt fogékony fogyasztói igényeknek. Ennek a gondolatnak alárendelve, termékeink között megtalálhatóak például a magas ballaszt-alacsony energia tartalmú termékek iránt érdeklődő fogyasztói igényeket kielégítő pékáruk. A vállalkozás a termék előállítás során kizárólag magasan pozícionált, minősített alapanyagot használ fel.

2005-ben a vállalkozás szakmai tevékenységének elismeréseként a Magyar Pékszövetség elsőként ítélte oda az Arany Cipó díjat a Balmaz-Sütöde Kft-nek.


A vállalkozás által előállított termékek a következők:

1. Hagyományos, kovászos technológiával készült kenyerek
 • Házi jellegű kenyér
 • Félbarna kenyér
2. Hagyományos technológiával készített, tojással dúsított termékek
 • Foszlós kalács
 • Briósok
3. Tejes tésztából készült termékek
 • Kiflifélék
 • ’70-es évek kiflije
4. Vizes tésztából készült termékek
 • Zsemlefélék
5. Plunder termékek
 • Csigák
 • Töltött croiassant-ok
 • Pogácsák
6. Kovászos technológiával készített, rozsos termékek
 • Zsemlék
 • Cipók
 • Kenyek
7. Magas ballasztanyag tartalmú termékek
 • Graham kifli, cipó, kenyér
 • Magvas kenyerek