Innovatív kompozit és dúsított lisztek fejlesztése a sütőipari termékek táplálkozási tulajdonságainak javítására

2018-2.1.3-EUREKA-2018-00004

2022. december 31-én zárult az Innovatív kompozit és dúsított lisztek fejlesztése a sütőipari termékek táplálkozási tulajdonságainak javítására című, 2018-2.1.3-EUREKA-2018-00004 számú projekt, amelyet a Debreceni Egyetem MÉK Táplálkozástudományi Intézet a Balmaz- Sütöde Kft.-vel együttműködésben valósított meg.

A projekt keretében számos kenyér és más pékipari termék került kifejlesztésre félüzemi és üzemi szinteken a Debreceni Egyetem és a Balmaz-Sütöde Kft együttműködésének eredményeként. Ezek a termékek polifenol és flavonoid, illetve élelmi rostok segítségével támogatják a fogyasztók élettani folyamatait, kedvező hatásuk állati modellrendszerekre alapozva került megállapításra molekuláris sejtbiológiai megközelítésben. További eredményként kimutatásra került, hogy a termékfejlesztésekhez használt maláta lisztek 20-40%-nyi élelmi rost aránnyal rendelkeznek, ennek révén alapanyagként ideális dúsítási potenciált rejtenek. A vizsgálatok továbbá arra világítottak rá, hogy a kifejlesztett péktermékek az emberi szervezet vastagbél mikrobiomjára pozitív hatást gyakorolnak, valamint immunerősítő hatással is rendelkeznek. Az új termékek hatékonyabban fognak támogatni olyan élettani folyamatokat, mint a szénhidrátok anyagcseréje valamit az energiatermelés. Az eredményekre alapozva a projekt keretében végzett kutatást a jövőben további termékfejlesztés formájában célszerű folytatni.

A pályázat keretében beszerzésre került Wachtel ATLAS 1.0 típusú forgóállványos kemence, mely az energiatakarékos működés mellett biztosítja a kísérleti termék sütését. Az újonnan kifejlesztett innovatív kenyér és pékáruk a Balmaz-Sütöde Kft. által üzemeltetett kereskedelmi egységekben bevezetésre kerültek, biztosítva ezzel a vásárlók számára a kedvező élettani hatással rendelkező termékek elérhetőségét.

TERMÉKEINK

CUKRÁSZ TERMÉKEINK

FÜLEPÉK

TORTARENDELÉS

Központi elérhetőségünk

Készítette:
Pályázatok I Adatvédelmi tájékoztató I Impresszum

Üzleteink