Innovatív kovászolás: mikrobiom, technológia és egészségmegőrző péktermékek fejlesztése
2024-1.1.1-KKV_FÓKUSZ-2024-00040

Támogatott szervezetek:

Balmaz-Sütöde Élelmiszeripari Feldolgozó és Kereskedelmi Kft. / Konzorcium vezető

Debreceni Egyetem / Kedvezményezett

Projekt célja, tárgya:

Innovatív kovászolás: mikrobiom, technológia és egészségmegőrző péktermékek fejlesztése

Szerződött támogatás összege:

Balmaz-Sütöde Élelmiszeripari Feldolgozó és Kereskedelmi Kft. / Konzorcium vezető:

298 252 943 Ft

Debreceni Egyetem / Kedvezményezett:

188 059 333 Ft

A projekt tartalmának részletes bemutatása:

A Balmaz-Sütöde Élelmiszeripai Feldolgozó és Kereskedelmi Kft. valamint a Debreceni Egyetem konzorciumi formában benyújtott pályázata vissza nem térítendő támogatásban részesült a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által kiírt KKV Fókuszterületi Innovációs Programban. A 764 565 453 Ft összköltségű projekt támogatási intenzitása 63,61%, a megítélt vissza nem térítendő támogatás összege: 486 312 276 Ft.

A Balmazújvárosban valamint Debrecenben megvalósuló projektben 10.71 - Kenyér; friss pékáru gyártása tevékenység keretében innovatív technológia kerül kifejlesztésre. Az INNOKOVÁSZ projekt egy olyan innovatív kovászolási technológián alapuló péktermék-család létrehozását célozza meg, amelyben a kovászolás folyamata precízen definiált, és az előnyös tulajdonságaik alapján gondosan kiválasztott mikrobák játszanak meghatározó szerepet. A projekt komplex megközelítést alkalmaz, amely magában foglalja a vadkovászok mikrobiomjának részletes vizsgálatát és az élesztő- és baktériumfajok minőségi és mennyiségi azonosítását. Az azonosított mikrobákból törzsgyűjteményt hozunk létre, amelyet további potenciálisan hasznos törzsekkel bővítünk. Az adatbázis értékes információkat nyújt nemcsak a kutatók és fejlesztők, hanem a fogyasztók számára is, biztosítva számukra megbízható forrást a péktermékek egészségügyi előnyeiről.

Nagy hangsúlyt fektetünk a gyártási technológia kidolgozására és standardizálására, hogy az új kovászos péktermékek üzemi méretben is hatékonyan és következetesen készüljenek.

A törzsgyűjtemény létrehozása, valamint a gyártási technolgóia kifejlesztése 24 hónap alatt valósul meg. A fejlesztésben kizárólag a konzorciumi tagok saját munkavállalói vesznek részt, akik dokumentált és nyomonkövethető módon végzik szakmai feladataikat.

Összességében az INNOKOVÁSZ projekt hozzájárul az egészségmegőrző kovászos péktermékek fejlesztéséhez és piaci elterjesztéséhez, elősegítve ezzel a fogyasztók egészségének javítását és a péktermékek piacán való versenyképesség növelését.

A projekt befejezési dátuma:   2027.02.28.

A projekt azonosító száma:             2024-1.1.1-KKV_FÓKUSZ-2024-00040

TERMÉKEINK

CUKRÁSZ TERMÉKEINK

FÜLEPÉK

TORTARENDELÉS

Központi elérhetőségünk

Készítette:
Pályázatok I Adatvédelmi tájékoztató I Impresszum

Üzleteink