Add le rendelésed a Szent István napi kenyér és az Innovatív kenyér ELSŐ helyezettjeire!
Nagyapám kenyere burgonyával
Hány kalász élt ott boldogan, hány külön külön kis akarat, s minden kalászban mennyi mag és minden magban mennyi múlt s mennyi jövendő párosult. Szabó Lőrinc
Az idei évben új elemmel egészítettük ki az eddig felhasznált alapanyagaink listáját. A négy -féle liszt valamint a só, víz és a sertészsír mellett megjelent a főtt burgonya.
A 12 órás kovászolási folyamatunkhoz a búzaliszt mellett teljes kiőrlésű lisztet és rozsliszttet is használunk. A dagasztás befejezése után szakaszos tésztavezetést biztosítunk a termékünknek mely egy kézi tésztahajtogatásból majd egy kíméletes tésztaformázásból áll (természetesen csak kézzel végezve a folyamatot). Ennek eredményeképpen érjük el a végleges formát, egy kellően lazított szalagos bélzetet, melynek vágási felületén érezhető a burgonya hatása mely selymes érzést biztosít.
A burgonya alkalmazása a termék héjzatán is mutatkozik, ami a ropogós ressességet adja. A kíméletes technológia és a megfelelő sütési környezet eredményezi azt a terméket, amely akár 14 napig is fogyasztható, visszaidézve azt az ízvilágot melyet nagyapáink éreztek a friss kenyér ízében.
Az elnevezésben az adta az inspirációnkat, hogy évek óta töretlen sikerrel gyártjuk a nagymama elnevezésű kenyerünket ezzel tisztelegve a nagyszülőktől átvett hagyományos technológiának mely ízvilágban visszahozza a régi idők kenyerét. Mivel a kenyér elkészítése során nem csak a nagymamának volt fontos szerepe, hogy az eltett kovászból új kenyeret készítsen, hanem a nagyapának is, aki előkészítette a kenyér sütésére a megfelelő hőmérsékletű kemencét. A nagyapám kenyere elnevezéssel tisztelgünk nagyszüleink töretlen áldozatos munkájukért.
Ez a hagyomány nagyapáról apára és apáról fiúra száll.
Jalapenos cheddar sajtos vadkovászos kenyér
A termék sikeressége abban rejlik, hogy egy rendkívül hosszú 24 órás kovászolási eljárást biztosítunk, valamint egy hozzáadott élesztő nélküli technológiát valósítunk meg.
A kíméletes dagasztás előtt egy autolizálási folyamat következik melynek során a vizet és a lisztet elkeverjük. Ezt egy 26 perces szakaszos dagasztási folyamat követi majd egy hosszabb terjedelmű hajtogatási-érési folyamat, majd formázás, pihentetés és 12 órás hűtött környezetben való tárolás eredménye egy rendkívül különleges tészta.
A hosszú feltáródási folyamat során a kenyér élettani hatása is más, mert a közel 4o órás előállítás során egy enzimes „előemésztés” zajlik le, így kenyerünk „könnyebb” lesz és kevésbé terheli meg a szervezetet. Ezzel egy aromában dús, ropogós terméket kapunk. A kenyér íze és aromája rendkívül egzotikus a két hozzáadott alapanyagnak köszönhetően, mely a mexikói ízjegyeket hordozza magában, ez a cheddar sajt és a jalapeno paprika, mellyel maximálisan eleget tudtunk tenni az innovatív kifejezésnek.
A végtermék készre sütésekor kapunk egy ress héjzatot és egy ízletes bélzetet mely enyhén csípős a paprikától és krémes a cheddar sajttól.
A hajtogatás adta levegőztetéssel, átszellőztetéssel oxigént juttatunk a tésztába ezzel növelve a rendkívül lágy tészta stabilitását.
A termék előállításával az volt a célunk, hogy a gasztronómiában elindult „forradalmat” egy kenyérbe zárjuk és a sütőiparon belül megvalósítsuk.